Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί κερδίζει η Μπαρσελόνα και Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Μια ψύχραιμη ανάλυση.





Του Ματθαίου Σκούρα 
Προπονητή Ποδοσφαίρου 
Ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν ακόμη περισσότερα για την μεγάλη ήτα του ΠΑΟ από την Μπαρτσελόνα τα οποία κυμαινόταν από τη σφαίρα της αστειότητας έως αυτή της
υπερβολής.


Μια ψύχραιμη ανάλυση μπορεί να δώσει μια λογική απάντηση. 
Το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι πολύ ποιο ανεπτυγμένο από το ελληνικό καθώς έχει καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή, και το προϊόν του απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερη πελατεία στο εσωτερικό (56 εκ. κάτοικοι) και κυρίως στο

εξωτερικό γεγονός το οποίο αποφέρει περισσότερα έσοδα και έτσι είναι δυνατόν να γίνει καλύτερος προγραμματισμός να χρηματοδοτηθούν οι σχολές υποδομών (με αποτέλεσμα οι περισσότερες ομάδες να διαθέτουν δικούς των ποδοσφαιριστές και σε πολύ νεαρή ηλικία) και να προσελκυσθούν όλα τα μεγάλα ταλέντα / αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος, καθώς και οι ποιο καταρτισμένοι προπονητές.


Οι τελευταίοι βελτιώνουν την τεχνική επιδεξιότητα των ποδοσφαιριστών (δυνατότητα του ποδοσφαιριστή να αξιοποιεί τις τεχνικές και πνευματικές του ικανότητες, κάτω από την πίεση του χρόνου, του χώρου και των αντιπάλων, με ταχύτητα και θετικές ενέργειες. Να μπορεί, δηλαδή, να αποδώσει μέσα από τις δύσκολες συνθήκες του ποδοσφαιρικού αγώνα), διδάσκουν τις αρχές του ποδοσφαίρου και απαιτούν την πιστή εφαρμογή τους.  π.χ. δεν υπάρχει παίχτης που να μη μπορεί να μεταβιβάσει με άνεση καθώς οι συμπαίκτες του κινούνται διαρκώς ώστε να του προσφέρουν διαρκώς τουλάχιστον 3 επιλογές άνετης μεταβίβασης (αρχή επίθεσης: Υποστήριξη), δεν υπάρχει κανένα παίχτης που να αμύνεται χώρίς να έχει τουλάχιστον δύο συμπαίκτες του πίσω και δεξιά ή αριστερα (αρχή Άμυνας:Κάλυψη), δεν υπάρχει μεγαλύτερος ή ίσος αριθμός αντιπάλων ΠΟΤΕ στην άμυνά τους κατά την εκτέλεση "στημένων" φάσεων, καθώς κάποιος / κάποιοι επιθετικοί κρατούν τουλάχιστον 3-4 αντιπάλους αμυντικούς στο κέντρου γηπέδου (αρχή Άμυνας: Αριθμητική Υπεροχή). 


Οι επιπέδου προπονητές γνωρίζουν διδάσκουν και εφαρμόζουν την Άμυνα Ζώνης την οποία αμφιβάλλω αν γνωρίζουν κάποιοι από τους προπονητές που δουλεύουν στη χώρα μας!!!
Εάν σκεφθείτε ακριβώς τα αντίθετα από τα ολίγα που παρατέθηκαν παραπάνω μπορείτε να αντιληφθείτε πολύ εύκολα τι ισχύει για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο!!!


Κάποιοι αδαής, από Ραδιοφώνου και τηλεοράσεως αλλά και εφημερίδων,  έλεγαν ότι η Μπάρτα είναι ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ και διάφορα άλλα, χωρίς να δουν τα γεροντοπαλίκαρα και τους προς πρόωρη συνταξιοδότηση... παιχταράδες του ΠΑΟ που κοιτούσαν πως έτρεχαν και ενεργούσαν τα παιδιά της αντιπάλου...και όταν κάποιος συμπαίκτης τους είχε την μπάλλα τον κοιτούσαν πως θα τη χάσει ανήμποροι να κουνηθούν....


Τζόρβας, Μαρίνος, Βύντρα (29), Καντέ(31)Μπουμσόνγκ(31), Κατσουράνης(31), Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα(34), Γκοβού(31), Λέτο, Σισέ (29), Καραγκούνης (33), Γκαρσία (32)


Για τον κύριο συνάδελφο ισχύει ότι ανέφερα για όλους τους προπονητές που εργάζονται στην Ελλάδα.. 


Βέβαια το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα όπως, παράγοντες, ομοσπονδία, διαιτησία, φίλαθλοι, δημοσιογράφοι, εγκαταστάσεις κλπ τα οποία έχουν αναφερθεί στην από 18/7/10 ανάρτησή μας με τίτλο: ΛΟΓΟΙ ΜΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α ΕΘΝΙΚΗΣ και θα αναλυθούν λεπτομερέστερα σε επόμενες αναρτήσεις. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου