Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

El Fenomeno


Είσαι 17 χρονών. Ξεκινάς την καρίερα σου και αμέσως χρίζεσαι διάδοχος του Πελέ, του Γκαρίντσα, του Ζίκο και οποιουδήποτε μεγάλου Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή του παρελθόντος. Είσαι τόσο καλός που το προσωνύμιο σου είναι "Φαινόμενο".

17 χρόνια μετά, σταματάς την καριέρα σου υπό αμφισβήτηση, δεχόμενος τα πυρά όλων των οπαδών της ομάδας σου, σε μια συνέντευξή Τύπου γεμάτη δάκρυα. Το προσωνύμιο σου είναι πλέον "el Gordo", ο χοντρός. Τι πήγε στραβά?

Τίποτα δεν πήγε στραβά. Εδώ μιλάμε για τον μεγαλύτερο σκόρερ όλων των εποχών, έναν απο τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν ζήσει και, δίπλα στον Ζιντάν, τον πιο χαρισματικό παίκτη της γενιάς του. Θεωρώ ότι είναι ανούσιο να μιλήσω για την αξία και τα κατορθώματά του. Αλλά, σαν ένας απο τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι το εξής.
Ο Ρονάλντο έχασε σχεδόν 4 απο τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια μπαινοβγαίνοντας στα χειρουργεία και υποφέροντας ανατριχιαστικούς τραυματισμούς στο γόνατο. Είναι αδύνατο κανείς να ξεχάσει τον τραυματισμό του στον τελικό κυπέλλου Ιταλίας το 2000, όπου πρόλαβε να παίξει μόλις 7 λεπτά, στην πρώτη στου συμμετοχή μετά την επιστροφή του από τραυματισμό, στο ίδιο σημείο, το 1999. Παρόλα αυτά, ο Ρονάλντο πρόλαβε να βάλει 352 γκολ σε 515 παιχνίδια, να θεωρείται ο καλύτερος εκτελεστής όλων των εποχών, να σηκώσει 2 παγκόσμια πρωταθλήματα (το 2002 ως πρώτος σκόρερ) και πρωταθλήματα και κύπελλα σε όποια ομάδα αγωνίστηκε. Πως θα ήταν τα πράγματα αν ήταν υγιής? Τι θα λέγαμε τότε την ημέρα της απόσυρσής του αν σήμερα μιλάμε για τον καλύτερο σέντερ φορ των τελευταίων 20 χρόνων?

Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι αυτές οι ερωτήσεις στερούνται νοήματος. Ίσως... Εγώ δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι.

Μπορεί το κλίμα στην Βραζιλία να ήταν βαρύ γι αυτόν το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να έλειψε το καλοκαίρι απο το Μουντιάλ. Μπορεί να έφυγε απο την Ευρώπη ως "χοντρός" και με ένα αποτυχημένο πέρασμα απο τη Μίλαν. Η ποδοσφαιρική ιστορία όμως οφείλει να τον καταγράψει ως αυτόν που πραγματικά ήταν. Έναν ποδοσφαιριστή τεράστιο. Έναν σκόρερ απλά εκπληκτικό. Έναν απο τους καλύτερους όλων των εποχών. Ένα ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.

Φίλε Ronaldo Luis Nazario de Lima, καλή επιτυχία σε ο,τι κι αν κάνεις. Αντίο......


Το διαβάσαμε στο: http://mpalakia.blogspot.com/2011/02/el-phenomeno.html#ixzz1E1oQrWJx

1 σχόλιο: